Elke beweging start met een vlammetje, iemand die experimenteert en een keer een andere aanpak kiest dan gebruikelijk. Dit innoveren gebeurt alleen in een omgeving waarin medewerkers zich hiertoe uitgenodigd voelen. Veel docenten zijn vanuit een bepaald ideaal het vak ingestapt met ideeën over goed onderwijs. Vaak ervaren ze na verloop van tijd dat deze idealen zijn verdampt en ze weinig invloed hebben op de organisatie van het onderwijs. Het vitaliseren en weer in kracht zetten van docenten is een belangrijke stap voor verbetering van onderwijskwaliteit.     

GEEF RUIMTE AAN BEWEGINGSMAKERS 

De rol van de bevlogen medewerker die zich inzet voor de sterke punten benadering is moeilijk te overschatten. Dit kan een bestuurder, HR-adviseur, beleidsmedewerker, teamleider, docent of iemand anders zijn. Teamleiders hebben een belangrijke functie om deze bewegingsmakers in positie te zetten. Suzanne Verdonschot van Kessels en Smit heeft hier veel onderzoek naar gedaan en tevens hoe deze beweging vervolgens kan leiden tot een doorbraak.

LEREN VAN ELKAAR

In ons project hebben we ervaren dat instellingen elkaar kunnen inspireren en veel van elkaar kunnen leren. We hebben dit vooral gefaciliteerd via een professionele leergemeenschap, waarbij alle deelnemende mbo-instellingen een vertegenwoordiger hebben. Dit is een teamleider, HR-adviseur, beleidsmedewerker of een enthousiaste docent. Deze vertegenwoordiger heeft binnen de eigen instelling de rol van ambassadeur die de sterke punten benadering uitdraagt. In de bijeenkomsten van de PLG is veel ruimte voor het delen van verhalen. Voorbeelden hiervan zijn te zien op het kennisplatform van deze website.

INPSIREREN 

Laat je inspireren over de kracht van talentontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld eens naar de TED-talk van Luc de Wulf of ontdek in vijf minuten wat de essentie is van de sterke punten benadering in dit filmpje van Marcus Buckingham. Heb je zelf goede voorbeelden van mensen die jou hebben geïnspireerd, laat het ons weten. Inspireren gebeurt ook in alledaagse settingen, aan de koffietafel of het vertellen van verhalen aan elkaar.